Velika čarovnija – Ena izmed boljših knjig, ki sem jih prebrala!

Pred kratkim sem prvič naročala preko Amazona. Naročila sem si sedem knjig, kar zame ni običajno. Ko so prišle po pošti, sem bila tako navdušena kot takrat, ko sem še verjela v Božička. Najbolj sem se razveselila knjige Velika čarovnija. Avtorica je Američanka Elizabeth Gilbert, ki je po svojih resničnih dogodkih napisala tudi uspešnico z naslovom Jej, moli, ljubi. Verjetno si gledal/-a enakoimenski film, v katerem igra Julia Roberts. Všeč sta mi bila tako film kot knjiga.

PRVI DEL: POGUM

Nič čudnega, da sem iz celega kupa najprej zagrabila knjigo Velika čarovnija oziroma Big Magic. Del razloga je tudi v čudoviti nenormalno mehki platnici, ki je bila delo oblikovalke Helen Yentus in fotografa Henry Hargreavesa. Platnica zelo dobro ponazarja vsebino in vsakič, ko sem jo brala, sem jo božala, stiskala k sebi in jo ponosno kazala naokrog.

Sporočilo, ki nam ga Elizabeth dostavlja skozi knjigo, je močno in pozitivno, zato želim, da prejmeš sporočilo tudi ti. Še posebej, če želiš živeti pozitivno življenje, polno kreativnosti. Če ti je vsebina všeč, ti priporočam, da knjigo kupiš, saj ti bo dala bolj poglobljeno znanje v celotno sporočilo. To lahko storiš tukaj.

Jaz bom napisala le obnovo knjige in nisem njena avtorica. Bom pa aplicirala njeno vsebino na svoj primer, saj ga želim deliti s teboj.

Napisala bom šest objav, vsaka bo imela svojo temo, kot jo ima šest poglavij v njeni knjigi. Prvo poglavje se imenuje: POGUM.

Imaš dovolj poguma, da odkriješ v sebi skrite zaklade?

Vsi imamo v sebi skrite zaklade in na nas je, da jih najdemo. Lov za temi zakladi avtorica imenuje kreativno življenje. Naša odločitev, da gremo na lov, pa nam omogoča očarljivo življenje namesto vsakdanjega in rezultat lova je velika čarovnija. Govori o življenju, ki ga ne poganja strah, temveč radovednost in o tem, da ti ni treba postati umetnik v pravem pomenu besede, da bi živel očarljivo življenje.

Želi, da naredimo nekaj iz sebe, da najdemo nekaj, kar nam da občutek, da živimo, nekaj, kar nam omogoča, da pozabimo na čas in da nismo samo preprosti kupci ter vsota dnevnih obveznosti in dolžnosti.

Zame so to potovanja, fotografija, pisanje bloga, načrtovanje prihodnjih projektov, branje knjig in razmišljanje, ustvarjanje nečesa iz ničle in podobno. Uživam, ko počnem te stvari, počutim se živo in lahko jih počnem, kadar koli si jih zaželim. Včasih celo ponoči, saj se ne počutim, kot da so to moje obveznosti. In to je tudi bistvo mojega bloga. Želim spodbuditi tudi tebe, da storiš enako. Če že počneš stvari, ki te veselijo večino tvojega časa, potem veš, kako čudovito je biti na tem svetu!

Živeti kreativno življenje, je živeti pomnoženo, polnovredno življenje. Večje, srečnejše ter razširjeno življenje pa je prav zagotovo bolj zanimivo!

Pot kreativnega življenja je za pogumne. Ko umre pogum, umre tudi kreativnost. Toliko stvari nam požene strah v kosti. Lahko nas je strah, da nimamo talenta, da nas bodo kritizirali, da bo nekdo zadevo opravil bolje, da nas ne bodo jemali resno, da smo prestari ali premladi, da bi sploh začeli, da se nam bodo smejali itd.

Verjemi mi, tudi sama sem imela podobne vzorce razmišljanja. Mislila sem si, oh, toliko je dobrih fotografov na svetu, ne poznam dobro vseh tehničnih nastavitev, ki jih moj fotoaparat zmore, nisem tehnična oseba in kaj, če morda nisem dovolj dobra, da bi se oznanila kot fotografinja?

Ampak veš kaj, strah je dolgočasen! Kreativnost nam vedno sproži strah, saj ko smo kreativni, ne poznamo izida in strah sovraži nepredvidljiv izid. Vse to je naravno in tega se ti ni treba sramovati. Torej, kaj lahko narediš? Preprosto naredi prostor tudi za strah, dovoli, da je prisoten. Bolj, kot se ga boš otepal/-a, huje bo. Ozavesti strah, ampak mu ne pripisuj prevelike vrednosti. Kreativno življenje ni vedno lahko, ampak rezultat je vreden vsakega dvoma vase. Tvoje življenje je kratko, redko ter čudovito in verjetno si želiš početi zanimive stvari, medtem ko si še tukaj, kajne? Preprosto nimaš časa razmišljati preskromno, moraš odkriti in negovati svoje zaklade!

Ugani, kaj se je zgodilo, ko sem javno začela s svojo fotografsko potjo. Prav nič posebnega. Vsi komentarji so bili pozitivni, komur pa moje delo ni bilo všeč, mu pač ni posvečal pozornosti. A meni je prineslo toliko pozitivnega. Ko sem se izpostavila kot fotografinja, sem začela napredovati, razširila sem svoje znanje, se pogovarjala o fotografiji, spoznala sem druge fotografe. Vem, da se moram še veliko naučiti, saj veste, kako gre – bolj, kot se učiš o neki stvari, več se je za naučiti, kajne? Ne obremenjujem se več z delom drugih fotografov, pomemben mi je le lasten napredek, saj sem jaz tista, ki v tem uživa. In to počnem zase.

Sanja, hvala, brez tebe se ne bi nikoli izpostavila kot fotografinja. Bilo je tako preprosto, ko sva začeli s fotografskim poslom v dvoje. Zdaj sva šli samozavestno vsaka svojo pot in še vedno sodelujeva. Vedno bom cenila najine skupne začetke.

Preprosto nimamo časa, da bi razmišljali preskromno, moramo odkriti svoje zaklade. Imaš pogum, da to storiš?

Drugi del: OČARANOST prihaja kmalu.

KOMENTIRAJ